hakkında
University of Latvia 1919 yılında kurulmuştur ve şu anda 15.000'den fazla öğrencisi, 13 fakültesi, 20'den fazla araştırma enstitüsü ve bağımsız çalışma merkeziyle Baltık ülkelerinin en büyük kapsamlı ve önde gelen araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversite, 130'dan fazla devlet onaylı akademik ve profesyonel çalışma programı sunmaktadır.
University of Latvia , dört ana araştırma alanını temsil eden 50'den fazla araştırma alanında araştırma yürütülmektedir: beşeri bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimler. University of Latvia uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir.
University of Latvia kimliğini uluslararası alanda tanıtmak ve Üniversitenin dünya çapındaki itibarını güçlendirmek için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. University of Latvia bugüne kadar dünya çapında 136 ikili anlaşma ve ERASMUS+ programı kapsamında 32 Avrupa ülkesindeki 368 kurumla 700'den fazla anlaşma imzalamıştır. Hem gelen hem de giden değişim öğrencileri mevcut öğrenci hareketlilik anlaşmalarından birini kullanır: ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS (Aurora, AESOP, LEADER), CAMPUS EUROPAE, ISEP, ikili anlaşmalar ve ülkeler arası anlaşmalar.
QS Dünya Üniversite Sıralaması
University of Latvia (UL), bu yıl QS Dünya Üniversite Sıralamasında dünyanın %4 En İyi Üniversiteleri arasında yer aldı ve şu anda 801. ila 850. sırada yer alıyor. QS WUR Konuya Göre Sıralamada 401.-450. sırada yer aldı.
University of Latvia kalite yönetimi
Herkesin kalite konusuna ilişkin anlayışı farklı olduğundan zamanla bu terimin çeşitli tanımları ortaya çıkmıştır. Bu tanımlar, ürünlerin kalitesinden organizasyon yönetimine kadar farklı alanları kapsamaktadır. AB Phare Çok Ülkeli Yükseköğretim Programı'nın “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi” projesi kapsamında Yükseköğretim Kalite Güvencesi El Kitabı yayımlandı. Kılavuzun yazarları, yüksek öğrenimle en alakalı olan birkaç kalite anlayışı sunmaktadır:
1) Mükemmellik olarak kalite – anlayışın hedefi en iyi olmaya çabalamaktır.
2) “Amaca uygunluk” olarak kalite – bir şeyin belirli bir amaç için kalitesi.
3) Dönüşüm olarak kalite – öğrencilerin hedefleri ve görüşleri değişirken, üniversite onlarla birlikte değişiklik gösterebilir ve onların ihtiyaçlarını karşılayabilir, yani uyum sağlayabilir.
4) Eşik olarak kalite – üniversite belirli norm ve kriterleri belirler. Bu norm ve kriterleri karşılayan veya aşan her birim kaliteli sayılır.
5) Asgari standartlar olarak kalite – mezunlarda arzu edilen bilgi, beceri ve tutumların geniş bir tanımı.
6) Geliştirme olarak kalite – üniversite sürekli olarak gelişmelidir.
Organizasyonun her kademesinde kaliteyi sağlamak için üniversite uygun kalite yönetim sistemini kurmalıdır.
Yükseköğretimde kalite güvencesinin önceliği hem Avrupa mevzuatı ve uygulamalarında ( Bergen bildirisi - Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvencesi Standartları ve Yönergeleri) hem de Letonya eyalet mevzuatında belirtilmektedir. Bu belgeler üniversitelerde iç kalite güvence sisteminin uygulanmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Kalite yönetimi ve denetim departmanı, UL'de kalite güvence sisteminin geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumludur.